Trainen in Corona tijd bij OZW
augustus 17, 2020
Agenda OZW
september 11, 2020
 

Afgelopen zondag keek ik naar de Champions League-finale. Ik had toch wel last van een wat triest gevoel, terwijl ik die wedstrijd zat te aanschouwen. Nu klopt er natuurlijk niets aan een Champions League-finale eind augustus in een leeg stadion. Maar ik werd juist extra triest dat je ondanks die aanblik van het lege stadion wel allerlei stadiongeluiden hoorde. Alsof men nog eens extra wilde benadrukken, juist in deze tijd, dat het voetbal al lang niet meer om de supporters in het stadion draait (alsof dat nog niet duidelijk genoeg geworden na al die belachelijke tijden waarop voetbalwedstrijden momenteel gepland worden) en die supporters dus ook zeer gemakkelijk vervangbaar zijn door een bandje en helemaal niet nodig zijn voor de sfeer.

Wat dat betreft was het een verademing dat bij het onderlinge treffen van OZW er wel echte supporters langs de lijn staan. Of die dan wel allemaal 1,5 meter uit elkaar staan laat ik maar even buiten beschouwing. We gaan als mensen niet allemaal op dezelfde manier met Corona om, bleek maar weer eens, maar ik heb er het volste vertrouwen in dat dit het respect voor elkaar niet aan zal tasten bij onze mooie club.

Niet zo lang voor de Corona-uitbraak had ik eindelijk weer de trainingen na jarenlang blessureleed opgepakt. Na zulke lange aanwezigheid in de kleedkamer is het dan heerlijk dat je bijna direct bij binnenkomst te horen krijgt: “Ik had al gezien dat die Hedzer goed bezig was, want zag hem laatst hardlopen met zijn zoontje. Hedzer liep er wel honderd meter achteraan, omdat hij hem niet bij kon houden, maar toch.” Dan weet je weer wat je zo gemist hebt en voel je je direct weer thuis. Ik laat maar even buiten beschouwing wie zoiets dan zegt, want dat zal toch wel voor een ieder Helder zijn. Net als dat ik maar even buiten beschouwing laat dat ik tijdens een Coronatrainig het voor elkaar kreeg om een spier af te scheuren. Ik zal terugkomen!

Sowieso durf ik te zeggen dat OZW ook weer tijdens de Coronacrisis heeft laten merken dat het een uitzonderlijke voetbalvereniging is. Terwijl de gemeente de Coronatijd gebruikte om haar achterstallige administratie weg te werken en het nodig vond om dan tijdens de lockdown nog maar eens de factuur voor het gebruik van containers tijdens het jubileumtoernooi van vorig jaar te sturen (ik verzin het niet!), kwamen wij in het nieuws met een geweldig filmpje wat zelfs de app van RTV Noord haalde. Kijk, zo kun je bal ook aan elkaar toespelen!

Ondertussen was het natuurlijk maar wat spannend, ook voor ons bestuur, wat Corona zou gaan betekenen. Op korte termijn hoeven we ons gelukkig niet zo veel zorgen te maken, maar wat betekent het vooral natuurlijk voor het voetballen, maar ook qua kosten en inkomsten. Gaan de kosten door veldhuur, KNVB)? Haken sponsors af (de nota’s moesten de deur nog uit)? Wat betekent het voor het kunnen betalen van contributie door leden? Heel veel onzekerheid, waarvan inmiddels wel duidelijk is dat de gevolgen relatief mee lijken te vallen, maar uiteraard heeft het ook voor ons gevolgen. Maar de zwartste scenario’s zijn gelukkig niet bewaarheid.

Op het moment dat we toch nog midden in die onzekerheid zaten komt het verzoek of we als club iets kunnen betekenen voor de actie ‘Laat Ons Weer Eens Juichen’ om seizoenkaarten beschikbaar te stellen voor mensen die deze niet kunnen veroorloven. En wat is er dan mooier dat er in no-time een beweging bij de leden in onze club op gang komt. En dan doet zelfs een SC Heerenveen-fan in hart en nieren, die er natuurlijk eigenlijk principieel tegen is om hoe dan ook een financiële bijdrage te leveren aan de FC, zeker in het jubileumjaar van de mooiste club, er dan toch maar toe besluiten ook zijn bijdrage te leveren. Het leverde uiteindelijk maar liefst vijf(!) seizoenkaarten op en ook nog weer eens wat positieve publiciteit op. Hoewel dat laatste wat mij betreft niet meer dan mooie bijvangst is.

En dan kwam er ook nog het nodige transfernieuws deze zomer. Er was nog een klein beetje reuring over een best aardige, maar snel vallende en kwetsbare voetballer die terugkwam bij de FC (zeg dit echt niet uit jaloezie), maar tevens was er nieuws over nieuwe aanwas voor OZW. Nu is het gelukkig voor onze club zo dat ieder (nieuw) lid even waardevol is, ongeacht je achtergrond en (voetbal)geschiedenis. Maar toch heb ik wel wat zorgen onder welke voorwendselen Marnix Kolder binnengehaald is. Als je hem op de televisie hoort zeggen dat het 2e voor het kampioenschap gaat…. Als dat maar goed gaat qua verwachtingen. Ik heb trouwens sowieso wel wat zorgen over dat er straks meer analisten dan échte voetballers rondlopen bij het 2e. Ze kunnen straks allemaal perfect benoemen waar het fout ging, daar zal het niet aan liggen.

Dat bedacht ik me allemaal tijdens die Champions League-finale. Ik hoorde toen ook nog dat er maar liefst vier mensen in de VAR-wagen zaten. Ook daar werd ik wel wat triest van. Het betekent dus dat er maar liefst zeven mensen (scheidsrechter en grensrechters meegeteld) naar bepaalde situaties kunnen gaan kijken. Zeven man die iets beoordelen. Dat allemaal vanuit de illusie dat dan de kans zo klein mogelijk is dat er een fout gemaakt wordt. Het is wat mij betreft flauwekul. Als de VAR ons nou ook iets geleerd heeft, is dat beslissingen nu eenmaal arbitrair blijven, hoeveel mensen je er ook naar laat kijken. Het is misschien wel zelfs zo dat er alleen maar meer onduidelijkheid en twijfel ontstaat als je steeds meer mensen er naar laat kijken. Ik vind dan ook dat we naar het verkeerde lijken te streven. Het gaat namelijk niet gebeuren dat er geen fouten meer gemaakt gaan worden op het veld, ook niet door de scheidsrechters. Het wordt tijd dat we dat gewoon accepteren, want er blijft nu eenmaal veel onderhevig aan interpretatie in ons mooie spelletje. Ik ben voorstander van de VAR, maar wel gericht op de voorkombare fouten (is bijvoorbeeld een bal over de lijn geweest, is er sprake van een overtreding (en die is al lastig)), maar daar heb je geen zeven man voor nodig. Laten we nou accepteren dat er fouten gemaakt zullen blijven worden, het is veel beter om te streven naar duidelijkheid, waarbij het spel zo eerlijk mogelijk verloopt. Wat dat betreft heb ik de indruk dat ze dat bij het rugby toch een stuk beter voor elkaar hebben.

En dan kan ik het ook niet laten om op te roepen dat we zelf ook komend seizoen wel weer bedenken dat die scheidsrechters die vrijwillig op de velden staan, het ook nog eens moeten doen zonder die vier man in die VAR-wagen en vaak afhankelijk zijn aan de zijlijn van niet geheel objectieve spelers die soms net in staat zijn een vlag op te steken. Het kan soms helpen om daardoor bij dubieuze beslissingen dit niet je plezier of dat van anderen te verpesten.

We gaan hopelijk een goed seizoen met elkaar tegemoet, maar een historisch seizoen zal het sowieso worden, ben ik bang. Maar onze club kennende zullen we er iets moois van maken!

Leve OZW!

Hedzer Veenstra