Berlijn: voor al uw mislukte titelaspiraties

16 april 2019

En

Vries 3 - OZW 3

21 april 2019

Bekeravonden laten zich makkelijker optekenen als je als winnaar uit de bus komt. In Harkstede lag de halve finale voor het oprapen, maar OZW 3 liet de overwinning glippen. Toen de titel zondag ook nog eens definitief verspeeld werd, was de rampweek compleet. Een (uit teleurstelling verlate) terugblik.

Het begon op een broeierige bekeravond in Harkstede. Na twee Friese tegenstanders mocht OZW de degens weer met Groningers kruisen. Het ware cupfighters vuur was na de gemakkelijke overwinning op Jubbega enigszins gedoofd. Toch zou het vuur in Harkstede weer flink oplaaien. Na een slordig begin kwam OZW via Martijn toch op een 0-1 voorsprong. Maar Harkstede had de eerste paar minuten vertrouwen getankt en toen OZW een paar opgelegd kansen miste, kwamen ze via een penalty langszij. Niet veel later liepen de Oude Meesters volledig uit organisatie en werd het door een counter zelfs 2-1 voor Harkstede. Toen vlak voor rust uit een vrije bal ook nog de 3-1 viel leek de halve finale definitief uit het zicht.

In de kleedkamer was het vertrouwen in een goede afloop desondanks nog niet verdwenen. Terwijl Ajax zich in Turijn opmaakte voor een memorabele avond, schoot OZW in de tweede helft uit de startblokken. Met Herman als valse spits werd de druk opgevoerd en al snel viel de 3-2. OZW bleef onverstoorbaar voetballen en toen Wim een diepe bal van Lars langs de uitgekomen keeper in het doel werkte zag de wereld er ineens compleet anders uit. Dat Harkstede van slag was bleek wel toen Wim de bal opzij wilde leggen naar Lars en een verdediger de bal in eigen doel liep: 3-4! Vele kansen en nog een halve omhaal op de paal van Tjerk volgden, maar de definitieve nekslag bleef uit. Ook toen Paul met een gele kaart 10 minuten uit het veld moest, bleef de bal veelvuldig in bezit van Oud Zwart Wit.

Toch kwam Harkstede in de slotfase nog langszij. Jeroen liet zich bij de tweede paal verrassen en zo werd de gelijkmaker simpel binnengelopen. De halve finale hing weer aan een zijden draadje. Het draaide uit op penalty's volgens het ABBA systeem waar OZW aan mocht beginnen. Tjerk miste de eerste, Lars scoorde de tweede, Richard miste de derde en Herman scoorde de vierde. Doordat Harkstede alle strafschoppen benutte hoefde Jan niet eens meer op te draven. De kwartfinale bleek dit jaar het eindstation voor OZW. Een gedenkwaardige editie die mooier had kunnen eindigen.

Met de teleurstelling nog in het achterhoofd stond paaszondag alweer een competitiewedstrijd op het programma. Na kansen op de dubbel bleef alleen het kampioenschap nog over. Met 6 punten achterstand op Asser Boys en nog een onderlinge wedstrijd tegoed waren de titelkansen klein maar levend. Op een uitgestorven sportpark in Vries werd er een achteraf veld beschikbaar gesteld voor de wedstrijd VAKO - OZW. Het spel was in evenwicht maar OZW kwam na een eigen goal uit een vrije trap van Richard op 0-1. Grote mogelijkheden via met name Martijn werden vervolgens niet benut waardoor het minimale verschil bleef staan.

Net als in de thuiswedstrijd begon VAKO opportunistisch aan de tweede helft. Waar we op West End nog een ruime voorsprong hadden, bleek de 0-1 dit keer al snel onvoldoende. Een aanval over meerdere schijven eindigde met een hard kopbal achter Jermaine en niet veel later zorgde een uitbraak zelfs voor een 2-1 achterstand. OZW nam het spel weer in handen maar het handjevol kansen leverde geen doelpunt op. Uiteindelijk spatte de titeldroom bij de 3-1 definitief uiteen. Gelukkig kon een zonnige paasbrunch nog een klein beetje troost bieden na een verloren voetbalweek.