Alexander
juni 16, 2018
Pedro
juni 16, 2018

Wat is je bijnaam en waarom?
Heb niet echt een bijnaam. Toen ik jonger was nog wel eens Caniggia, vanwege de lange manen natuurlijk en het haarbandje. Qua speler wilde ik liever Redondo zijn, maar zulk een rust aan de bal, kracht en sturend/controlerend vermogen heb ik helaas nooit kunnen ontwikkelen. Bij OZW word ik in het veld soms Ed genoemd (en door de buurvrouw trouwens Aad)… weet bij god niet waarom.

Bij welke clubs heb je nog meer gespeeld?
Veensche Boys, Westerwolde (9 jaar), FC Lewenborg (9 jaar), GVAV Rapiditas (4 jaar) en nogmaals negen seizoenen bij FC Lewenborg.

Op welke leeftijd werd jij ontdekt?
Op 9-jarige leeftijd ben ik bij de E1 van Veensche Boys gekomen en scoorde in mijn eerste wedstrijd tegen Spakenburg, die we wel met 2-6 verloren. Ik was gedesillusioneerd, maar mijn buurjongen Gert-Jan die al in de C1 speelde (en van wie ik ook zijn 3 maten te grote, afgedankte kicks dat hele seizoen heb gedragen) legde me uit dat Spakenburg nu eenmaal een maatje te groot was en dat verliezen dus kon. Kees en Ed hebben me nooit meer uit de basis gehaald.

Wat was je mooiste wedstrijd tot nu toe?
Met Westerwolde 2 thuis in Bourtange de kampioenswedstrijd tegen ASVB 4 of zo… Dat was mijn eerste seizoen in de senioren (Reserve 1e klasse onderafdeling – lager kan bijna niet) en voorafgaand aan de allereerste wedstrijd dat seizoen (uit bij Bellingwolde) werd er een rondje gedaan in de kleedkamer terwijl alle spelers in tenue klaarzaten voor de wedstrijd: Wie er wél en wie er niet voor het kampioenschap wilde gaan… Fantastisch! Ik durfde niks te zeggen tussen die volwassen kerels en ik snapte ook eigenlijk niet dat die vraag gesteld moest worden; niemand was echt tegen en zo geschiedde het.

Waarom ben jij wel doorgebroken en anderen niet?
Zoals je hierboven kunt lezen ben ik nooit doorgebroken.

Waarom speel jij bij OZW?
Na mijn tweede periode van 9 jaar bij FC Lewenborg was ik daar te oud voor het tweede elftal (vond men blijkbaar, maar ik had het zelf nog niet door). Ik was dus asielzoeker, Gerard van Bruggen mijn zaakwaarnemer en de Blues Brothers hadden mij in de voorgaande seizoenen tijdens de wedstrijden FC Lewenborg – OZW gescout…en zo mocht ik op proef komen.

Heb je nog ambities?
Na drie mislukte pogingen de 10 jaar (op rij) eens volmaken voor een club: OZW!

Met welke bekende voetballer vergelijk jij jezelf?
Jari Litmanen: aan zijn techniek en balgevoel kan ik niet tippen, maar zijn relativeringsvermogen, sportiviteit en soms bijna filosofische inslag vind ik net zo mooi.

Wie is je favoriete voetballer allertijden en waarom?
Nwankwo Kanu. Onnavolgbaar.

Wat is jouw Cruijffiaanse lijfspreuk?
“Voetbal is simpel, maar het simpel uitvoeren is moeilijk.”

Waar kun je van genieten tijdens een voetbalwedstrijd?
Korte één-tweetjes op het middenveld. En een nonchalant poortje natuurlijk. Vooral die van Steve zijn weergaloos. Een save van Edwin: vlak voordat de bal erin gaat staat je hart even stil… en dan heeft ie ‘m verdomme! Het omgekeerde gebeurt soms ook…

Waar liggen jouw roots?
Op een boerderij in Nijkerkerveen ben ik geboren en op dat erf heb ik mezelf vanaf een jaar of 6 bekwaamd in balletje hooghouden en eindeloos tegen de muren schieten. Ook Donny van de Beek is later trouwens in Nijkerkerveen geboren en bij de plaatselijke Veensche Boys begonnen. Daarna houden de vergelijkingen op.

Waarin wordt jij overschat?
Een tegenstander uit de stad gaf mij keer een compliment tijdens de wedstrijd: “ik was wel de meest rustige speler die hij kende”… hoopvol vroeg ik of dat “aan de bal” was… nee dus, hahaha.

Mocht je weggekocht worden bij OZW, bij welke club zou je dan graag willen spelen?
Ik heb goeie voetbalvrienden gemaakt bij GVAV-2, waar ik nog elk eerste weekend van januari het Sahara Snert toernooi mee speel. Dat is goud waard. Zowel daar als bij FC Lewenborg heb ik mooie herinneringen.

Hoe houd jij je lichaam zo fit?
Behoorlijk gedisciplineerd werken en trainen. Naast voetbal, tennis, hardlopen en ‘s zomers fietsen/skeeleren, doe ik iedere ochtend oefeningen voor mijn rug en buikspieren. Uitlopen na trainingen en wedstrijden. Daarnaast op voeding en drank letten natuurlijk. Iedereen weet in principe wel hoe een mens fit blijft – en ik heb best wel geluk qua gestel – maar het komt niet helemaal vanzelf.

Wat wil je verder nog kwijt?
Hoorde pas een uitspraak van Van Hanegem die op die van Cruijff lijkt: “Voetbal is makkelijk en schilderen is moeilijk…” Je hebt altijd baas-boven-baas.