De ene rentree is de andere niet
september 14, 2020
Herstart van een graafmachine
augustus 17, 2020

Complimenten

 

Groninger Boys 4 - OZW 3

6 september 2020 en wat er aan vooraf ging

Zaterdag 5 september, Ten Boer City. “Where the girls are pretty”, vult mijn medereiziger en medebewoner van de Leggerstraat Bram vanuit de bijrijdersstoel aan. Normaal gesproken een vertrekpunt voor een mooie discussie - ik denk alleen al terug aan ons voetbaluitje in Dublin waar de dik ge-make-up-te kortrokkerige meisjes een nadrukkelijk onderwerp van gesprek waren - maar we laten het nu even voor wat het is. Veel vrouwelijk schoon krijgen we vanavond niet te zien vermoeden we, of het moet natuurlijk de vrouw des huizes zijn. Huize Tebbens hebben we het dan over. Hier vindt vanavond de officiële kick off van het seizoen 2020-2021 plaatsvindt.

 
 
 
 

Tebbens heeft besloten dat het een mannenavond is. Geen vrouwen, geen afleiding. Zijn eega is op pad gestuurd met zijn schoonmoeder, voor zijn kinderen is een kamp op de eilanden gevonden. Het is iets na 16.30 uur als we ons in man’s ruime tuin bevinden. Iedereen kan zich moeiteloos op 1,5 meter afstand van elkaar bevinden. Een paar minuten later begint Lars, onze onbetwiste en sinds ‘Roden uit’ vorig seizoen onze enige coach, aan zijn troonrede. Geen powerpoint zoals vorig jaar, maar lekker old skool papieren sheets tegen een boom gespijkerd. Vastgezet met een plakbandje aan de onderkant om te voorkomen dat de wind er onder komt.

Wat volgt is, niet geheel verrassend, een terugblik op het afgelopen seizoen en een vooruitblik op het komend seizoen. Applaus is er voor de topscorer, alweer die dekselse TJ, en de most valuable players PK en Herman. De ereprijs is voor Koert. Al zijn blessureleed weerhield hem er niet van week in week uit langs de lijn te staan. OZW3-er van het seizoen 2019-2020 is zijn nieuwe status. De aanwinsten van het nieuwe seizoen, de Arjannen, worden verwachtingsvol gepresenteerd. De een wordt door Lars aangekondigd als de hoeder van de flanken in Garmerwolde, de ander als de schietgrage draaitol uit Bant en import Lewenborger. Lars doet in het dagelijks leven iets met taal, mocht dit nog niet bekend zijn.

 
 
 
 

Alvorens Lars afsluit en wij ons allen op het vlees kunnen storten dat door de plaatselijke slager is bezorgd, besluit Richard nog tot een compliment. Over Lars’ rol als speler/coach, over zijn presentatie, over zijn voetbalspel, over wie hij is als mens, en volgens mij ook nog over zijn kledingkeuze van de avond. Een goed verstaander heeft natuurlijk door dat Richard eigenlijk bedoelt dat hij graag iets vaker in de basis wil staan.

Het regent ineens complimenten. Bram kondigt er ook eentje aan. Aan mijn adres. Leuk denk ik nog, maar het blijft in het hem kenmerkende minutenlange betoog wachten op de pluim. Ik zelf ben op dat moment niet ad rem genoeg om hem op mijn beurt weer te complimenteren met zijn balaannames tijdens de strijd om de Jan Seifers bokaal. Vooral die ene met zijn scheenbeen slash standbeen.

De avond verloopt verder ontspannen en gemoedelijk. En dat alles in een sfeervol decor. Een vuurkorf, een slinger van lampjes in de tuin, mals vlees, flesjes HJ en Heineken 0.0, plassende OZW-ers in een sloot, sprintende koeien in het weiland. Ten Boer is de nieuwe place to be. Het loopt niet uit de hand. De volgende ochtend moet er worden gebekerd. Iets met eigen verantwoordelijkheid.

 
 

The day after the evening before. Groninger Boys uit. De schietgrage draaitol, we noemen hem Pukkie, laat zich meteen gelden. Met een zuivere hattrick binnen het half uur straft hij toch wel klungelig verdedigend werk van de Boys af. Heel OZW denkt hiermee dat de wedstrijd in het slot is, maar daarmee is buiten de in het rood gehulde medebewoners van Sportpark West End gerekend. En buiten onze eigen Jeroentje Helder. De gelegenheidsrechtsback, die tot aan dat moment verdedigend foutloos en aanvallend inspirerend speelt, besluit in plaats van de bal naar een van twee vrijstaande medespelers te passen, een tegenstander van een assist te voorzien. Zo ben je de held, zo ben je de schlemiel. Maar wel een aanstaande vader. En wat is nou belangrijker.

Ruststand: 2-3.

 
 

TJ jaagt vrijwel direct na het fluitsignaal de bal hard en hoog tegen de touwen. Een andere beschrijving is er niet voor deze goal. Vervolgens is het Groninger Boys zelf dat de wedstrijd in het slot gooit; de aanvoerder pakt binnen de minuut twee keer niet zo nuttig geel. Herman wordt even later nog neergelegd in de 16 wat een penalty oplevert. Ik weet niet goed wat mij bezielt, maar de scheids van dienst heeft nog niet naar de stip gewezen of ik sta al op de stip. Ik heb besloten hem te nemen. ‘Neem jij hem?’ vraagt TJ die met de bal aan komt lopen. Er klinkt geen verbazing in zijn stem, wat me sterkt in mijn plan. Achter me hoor ik teamgenoten aan elkaar vragen wie hem neemt. Fafa als antwoord klinkt ineens als een vanzelfsprekendheid. Ik stuur de keeper de verkeerde hoek in, iets dat ik nooit heb gekund. Je bent nooit uitgeleerd blijkt maar weer eens. Ik denk dat ik maar vaste penalty-nemer wordt. Dan weten jullie het vast.

 
 

De wedstrijd eindigt in een 5-2 overwinning. De scheids besluit ons nog een bonuspunt toe te kennen en zo valt er in de KNVB app een 6-2 uitslag te lezen. Verdiend.

Gegroet.

Fafa

Nagekomen berichten:

- Alle complimenten ten spijt, Richard staat niet in de basis tijdens de eerste competitiewedstrijd uit tegen Hoogezand;

- Bram kwam in de app wél to the point tot een compliment: “Misschien zat de winst vandaag afgezien van de uitslag ook in het 'omgaan met externe factoren'. Complimenten boys! Gewoon keurig door in de beker!”